El Punt Avui / Un projecte europeu millorarà la fauna del Ter, el Fluvià i la Muga

Photo of Fluvia river, yesterday, in Besalú. Author: MANEL LLADÓ.
Photo of Fluvia river, yesterday, in Besalú. Author: MANEL LLADÓ.
15/08/2013

Suposarà una inversió de gairebé 2 milions del 2014 al 2017, i la UE n'assumirà el 50% S'actuarà sobretot en la població de tortugues, crancs i nàiades, però també s'ajudarà a recuperar alguns peixos i amfibis

La Comissió Europea ha decidit concedir un dels seus ajuts Life + Natura a un projecte de diverses entitats, liderat pel Consorci de l'Estany, que té com a objectiu millorar la fauna fluvial a onze zones protegides de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga. El projecte preveu una inversió d'1.900.262 euros entre el 2014 i el 2017, un 50% del cost a càrrec de la Unió Europea (949.981), i se centrarà sobretot a ajudar a reforçar les poblacions de tortugues, crancs de riu i nàiades (musclos d'aigua dolça) amb exemplars creats en captivitat als centres de recuperació. També s'actuarà més col·lateralment en la població d'alguns peixos i amfibis, a més dels cargols de riu, i es prendran mesures per eradicar algunes espècies exòtiques invasores.

El projecte Life + Natura: Conservació de la fauna fluvial d'interès europeu a la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, que té com a acrònim Life Potamo Fauna, parteix de “l'experiència de tres centres de cria pioners a l'Estat” que s'han unit “per ajudar espècies en perill” d'aquestes zones, segons explica el tècnic coordinador del Consorci de l'Estany, Miquel Campos Llach. Aquests centres són el de tortugues de l'Albera, el de nàiades del Consorci de l'Estany i un centre de la Generalitat a la Garrotxa dedicat a la cria del cranc de riu autòcton.

I és que estem parlant d'un projecte conjunt molt ampli. A més del Consorci de l'Estany, que actua com a beneficiari coordinador del projecte, en són beneficiaris associats els Amics de la Tortuga de l'Albera, el Consorci del Ter, Forestal Catalana SA, la Generalitat a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, i la Universitat del País Basc. També actuen com a cofinançadors Aigües de Banyoles SAU, els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, el Consorci Esportiu de l'Estany de Banyoles i la Diputació de Girona.

Espècies i zones

Concretament, el projecte se centra en la recuperació directa de les principals poblacions de nàiades o musclos de riu en diversos espais protegits (formen part de la Xarxa Natura 2000 aprovada per la UE) del Ter i el Fluvià; de tortugues, en espais del Baix Ter i l'Estany, i de cranc de riu autòcton, en espais tant del Ter com del Fluvià i la Muga. En tots tres casos es farà mitjançant reforços poblacionals amb exemplars dels centres de reproducció en captivitat que formen part del projecte. Un altre punt del projecte és l'expansió de les poblacions de cargols aquàtics –en què és experta la Universitat del País Basc– a l'Estany de Banyoles, on n'hi ha “les millors poblacions conegudes de la península”, destaca Campos.

Col·lateralment, el projecte ajudarà a les poblacions d'alguns peixos –s'incrementarà la població d'algunes espècies, com el barb de muntanya, en determinades zones, movent-los d'altres llocs, per donar més potencial reproductor a les nàiades– i d'alguns amfibis, ja que a la conca del Ter es faran basses per acollir tortugues, que també serviran perquè hi puguin viure i criar diverses espècies d'amfibis protegides.

En conjunt, els onze espais protegits en què s'actuarà són: l'Alta Garrotxa i el massís de les Salines; la zona volcànica de la Garrotxa; les riberes de l'Alt Ter; el sistema transversal català; el riu Fluvià; el riu Brugent; el riu Llémena; les muntanyes de Rocacorba i el puig de la Banya del Boc; l'estany de Banyoles; les rieres de Xuclà i Riudelleques, i les riberes del Baix Ter.

11 espais

protegits. S'actuarà a 11 espais que formen part de la Xarxa Natura 2000

4 anys

té de durada l'execució del projecte:
des del 2014 fins al 2017

Experiència en anteriors projectes Life + Natura

El Life Potamo Fauna serà el tercer projecte Life + Natura que gestionarà el Consorci de l'Estany. El primer (2003-2007) va ser per a la restauració de zones humides a Banyoles i Porqueres, i el segon, en execució (2010-13), és el Projecte Estany, dedicat a la millora de la població autòctona a través del control d'espècies invasores. És dins d'aquest projecte que s'ha muntat el laboratori de cria de nàiades, que serà una de les bases del nou projecte.

També durant el període 2010-13 s'està desenvolupant un altre projecte Life + Natura a les comarques gironines. En la mateixa convocatòria del 2009, la Comissió Europea també va concedir l'ajut al projecte Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter al Consorci Alba-Ter.

Va ser arran de la bona experiència en el desenvolupament paral·lel d'aquests dos projectes, que els dos consorcis van decidir unir esforços per presentar un nou projecte conjunt i buscar altres associats. Cal destacar que és l'únic projecte català que s'ha acceptat en aquesta convocatòria, i que en tot l'Estat només se n'han concedit nou.

Original news: El Punt Avui

Saved under: Press summary