Ràdio Banyoles / Prevenir l’entrada del musclo zebrat a l’Estany, acció d’una nova campanya del LIFE Potamo Fauna
Prevenir l’entrada del musclo zebrat a l’Estany de Banyoles, una de les accions d’una nova campanya del LIFE Potamo Fauna. El programa, que s’allargarà fins al 2017, inclou la instal·lació de cartells d’alerta i xerrades específiques a les conques del Ter, el Fluvià i la Muga.
El projecte europeu LIFE Potamo Fauna té com a objectiu la conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga. En el marc d’aquest programa, coordinat pel Consorci de l’Estany, aquest estiu s’engega una campanya per a la prevenció de la introducció d’espècies exòtiques d’aigua dolça en l’àmbit d’actuació, inclòs l’Estany de Banyoles. Bàsicament, es tracta del musclo zebrat i de noves espècies de decàpodes i tortugues exòtiques, com el cranc senyal i la tortuga de Florida. Algunes d’aquestes espècies esdevenen invasores, establint poblacions abundants i àmpliament difoses per la manca de depredadors naturals o de malalties que els afectin directament. També poden ocasionar problemes per a la salut pública i les activitats econòmiques
A l’Estany de Banyoles, concretament, les principals amenaces són la tortuga de Florida o d’orelles vermelles, i el musclo zebrat, que s’introdueix a través de larves que puguin quedar incrustades a les embarcacions de rem o piragua que hagin estat en contacte amb aigua amb presència d’aquesta espècie. El coordinador tècnic del Life Potamo Fauna, Quim Pou, ha detallat que la principal forma de prevenció és evitar el trasllat d’aigua però també la desinfecció. En aquest sentit, ha explicat que pròximament hi ha prevista la instal·lació d’una nova zona de desinfecció al mateix Club Natació.
Per la seva banda, l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, assegura que fins ara la prevenció ha estat màxima, i ho demostra el fet que, després de molts anys d’esports d’aigua i d’entrada i sortida d’embarcacions, el musclo zebra no ha entrat a l’Estany. Tot i això, assegura que no es pot abaixar la guàrdia.
La nova campanya en el marc del Life Potamo Fauna inclou l’edició de 6.000 díptics, la col·locació de cartells informatius al territori, i xerrades amb col·lectius específics amb un paper destacat en la prevenció de la introducció d’aquestes espècies com empreses turístiques dedicades a la pesca i la navegació, clubs esportius, pescadors o agents rurals, entre d’altres. També s’informarà de la campanya en certàmens i concursos de pesca, així com competicions de piragüisme.
Els cartells de musclo zebrat s’instal·len en embassaments i punts de navegació, els de decàpodes exòtics en zones de pesca i els de tortugues exòtiques en zones fluvials amb alta densitat de població. Aquests incorporen un codi QR que enllaça amb el díptic informatiu editat i que també està disponible a la pàgina web del projecte, www.lifepotamofauna.org.
El programa, que es va iniciar l’any passat i s’allargarà fins al 2017, té un pressupost global d’1 milió 900 mil euros, finançats el 50% per la Unió Europea. El Life Potamo Fauna està coordinat pel Consorci de l’Estany conjuntament amb el Consorci del Ter, el Departament d’Agricultura de la Generalitat, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universitat del País Basc. També hi participen financerament la Diputació de Girona, els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany i Aigües de Banyoles.
Original news: Ràdio Banyoles