El Punt Avui / Olot es converteix en viver de crancs de riu autòctons
El Parc Natural de la Garrotxa ha instal•lat un sistema de filtratge que permetrà produir-ne 10.000 cada any S'alliberaran en zones del Fluvià, l'Alt Ter i la Muga on no hi ha cranc americà
28/05/14 02:00 - OLOT - (Necessites javascript per veure aquest correu-e)
La piscifactoria del Molí de les Fonts, a la Moixina d'Olot, s'ha reconvertit en el centre de reproducció de crancs autòctons de riu per a la Muga, el Ter i el Fluvià gràcies als ajuts d'un programa Life en què participa el Consorci Alba-Ter. Aquest centre reproductor el gestiona el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i les instal·lacions són propietat de l'Ajuntament d'Olot. La reproducció en captivitat és fonamental per frenar la progressiva desaparició dels rius catalans d'aquest tipus de crustaci a causa de la implantació i extensió dels seus homòlegs americans. “És un cranc de dimensions més grans que introdueix malalties que maten els autòctons i que els desplacen cap a les zones més altes de les conques, a les rieres, on agafen una altra malaltia que els fa desaparèixer”, ha explicat el responsable del programa de reproducció de crancs, Joan Montserrat.
Ell mateix ha dit que els crancs americans s'han estès tant que no es poden eliminar i, per això, cal repoblar amb cranc autòcton les zones on encara no n'hi ha i, després d'uns estudis previs, les que es determinen com a favorables per a la seva implantació. També per repoblar les colònies existents que han anat perdent exemplars.
Els ajuts del programa Life, de 23.000 euros, han servit per instal·lar un sistema de filtratge –mecànic i biològic– per evitar la proliferació d'un fong que mata les postes d'ous de les mares. Amb aquest sistema de filtratge, es podrà multiplicar per 10 el nombre de nous exemplars anuals fins als 10.000. Anteriorment, el Parc Natural de la Garrotxa ja va haver de construir un pou per captar aigües subterrànies i evitar un altre fong que matava les mares. En un primer moment, l'aigua s'agafa de la superfície de la Moixina. Cal recordar que aquest centre de reproducció de crancs abans havia estat una piscifactoria de truites de riu. Per tancar el cercle de la inversió Life feta per lluitar contra el fong que mata les postes, Montserrat ha anunciat que contribuiran a un estudi sobre aquest fong que farà el CSIC al Reial Jardí Botànic de Madrid.
El director del Parc Natural de la Garrotxa, Xavier Puig, ha dit que la incorporació del centre de reproducció de crancs al programa Life ha estat un regal d'aniversari. Puig ha recordat que el van posar en marxa el 2004 i que han hagut de superar moltes dificultats desenvolupant metodologies i recerques específiques, que ara es consolidaran.
El president del Consorci Alba-Ter, Jordi Munell, ha remarcat que el projecte dels crancs de riu és el primer que, juntament amb altres consorcis i organismes, es du a terme del programa Life concedit per recuperar fauna autòctona i per frenar la invasora.
LA XIFRA
10.000
benjamins
de crancs de riu autòctons sortiran cada temporada de la piscifactoria de la Moixina.
LA DATA
2004
És l'any en què
el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va posar en marxa el centre de reproducció.
Crancs separats segons les conques
El centre de reproducció de la Moixina d'Olot té un total de 21 piscines. Hi ha reserves de crancs autòctons de la Muga, del Fluvià i del Ter. S'han separat per conques per preservar la diversitat genètica.
Una espècie que necessita l'aigua molt neta
El cranc de riu autòcton és un crustaci de color terrós més petit que l'americà i molt delicat; és important per a la cadena tròfica perquè elimina residus però és delicat. L'aigua ha de ser molt neta.
Localització de les zones d'alliberament
Els alliberaments de crancs es faran a l'Alta Garrotxa i el massís de les Salines, la zona volcànica garrotxina, a l'Alt Ter, al sistema transversal, al Fluvià i al Llémena, a Rocacorba i a les rieres de Xuclà.
L'únic centre de reproducció de crancs al país
El Molí de les Fonts va ser durant molts anys una piscifactoria de truites de riu que es nodria de l'aigua de la Moixina. El 2004 es va convertir en l'actual centre de reproducció, únic a Catalunya.
Un programa Life per preservar altres espècies
La nàiada allargada, la tortuga d'estany, el barb de muntanya, els cargolets, la tortuga de rierol i diversos amfibis són altres espècies que es protegiran amb ajuts del Life Potamo Fauna.
Noticia original: El Punt Avui