El Punt Avui / Ajuts europeus per al centre de reproducció del cranc de riu d'Olot
Participa, juntament amb els centres de reproducció de la nàiada i de la tortuga d'aigua dolça, en el programa Life, coordinat pel Consorci de l'Estany
JORDI CASAS
Olot és un referent quant a la reproducció en captivitat del cranc de riu autòcton i ara ha reforçat aquesta posició participant en el programa Life Potamo Fauna de la Unió Europea –juntament amb els centres de reproducció de la tortuga d'aigua dolça i de la nàiada–, que està coordinat pel Consorci de l'Estany. El centre de reproducció de crancs el gestiona el Parc Natural de la Garrotxa i està situat al molí de la Moixina, gràcies a un conveni amb l'Ajuntament. I com que aquest centre és un referent d'èxit en aquest segment tan concret de l'estudi i la gestió d'aquests crustacis, Olot es convertirà la setmana vinent en una ciutat receptora d'experts en la matèria de tot el continent: els dies 21 i 22, amb unes jornades estatals, i, del 23 al 25, amb un simposi internacional sobre el cranc de riu autòcton.
Els experts hi tractaran sobre les estratègies de reproducció en captivitat i les tasques de repoblació i de reintroducció a les conques fluvials, d'on estan en un seriós risc d'extinció a causa d'una malaltia d'altres espècies foranes –sobretot el cranc de riu americà– que en són portadores i, per tant, són més resistents.
En el marc d'aquests dos esdeveniments, els participants coneixeran de primera mà el centre de reproducció de la Moixina i podran visitar les zones dels rius Fluvià, Ter i la Muga on, amb cries d'aquest centre, es reforcen les poblacions, i d'altres zones on s'han reintroduït amb èxit. El director del Parc Natural de la Garrotxa, Xavier Puig, ha afirmat que la participació en el programa Life els permetrà treballar molt més en la recerca.
LA DATA
21.09.15
És el dia que
comença el primer dels dos esdeveniments científics i de divulgació sobre els crancs.
LA XIFRA
34
ponències
han estat programades en les dues trobades, algunes de les quals són únicament murals de plafons.
Tres centres gironins coordinats
El projecte Life en què participen els tres centres és executat i coordinat pel Consorci de l'Estany. El coordinador, Miquel Campos, ha explicat que la meitat dels 1,9 milions amb què està dotat es destinen a la protecció del cranc de riu autòcton. Hi participen, a part d'aquest consorci i del parc garrotxí, el Consorci del Ter, la Generalitat, Forestal Catalana, Amics de la Tortuga de l'Albera i la Universitat del País Basc.
Noticia original: El Punt Avui