Ràdio Banyoles / El laboratori de nàiades del Consorci de l’Estany n'augmenta la supervivència de l’1 al 36% en 3 anys

09/05/2017

El projecte s’ha ampliat en el marc del LIFE Potamo Fauna i per primera vegada s’ha aconseguit obtenir juvenils mitjançant reproducció in vitro

La recuperació i consolidació de dues espècies de la nàiade allargada a través de diferents estratègies de conservació és un dels objectius del projecte europeu LIFE Potamo Fauna, coordinat pel Consorci de l’Estany.

En el marc d’aquest projecte, que es va iniciar el 2014 i s’acaba aquest 2017, s’han ampliat les instal·lacions del laboratori de cria de nàiades del Consorci, fet que ha permès millorar i augmentar-ne la productivitat global. Concretament, s’ha passat dels 134 mil exemplars nascuts el 2014 a 240 mil el passat 2016.

Les nàiades són uns musclos d’aigua dolça en perill d’extinció que es reprodueixen mitjançant la infecció d'un peix adaptat a l'hàbitat a reintroduir. Passats uns 25 dies de la infecció, el bacteri és expulsat i d'aquí sorgeixen els juvenils de l'espècie. La corba de mortalitat és molt alta i el principal repte és incrementar l’índex de supervivència per mitjà de diferents tècniques. Entre elles, el manteniment de llavors de nàiades en tamisos suspesos en tancs amb renovació i circulació d’aigua de l’Estany i alimentació suplementària, que ha permès passar de l’1% de supervivència d’exemplars durant els primers mesos a un 36%.

Reproducció in vitro

Per altra banda, l’any passat es va portar a terme una prova intensiva pionera d’obtenció de juvenils per reproducció in vitro, sense necessitat de peixos hostes, cosa que simplifica els costos de producció, redueix el temps al laboratori i estandarditza el procés. El coordinador tècnic del Consorci de l’Estany, Miquel Campos, ha explicat que tot plegat contribueix a la recuperació de l’espècie, que s’alimenta filtrant les partícules de l’aigua i, per tant, és indicadora d’ambients en bon estat.

Aquest any 2017 s’alliberaran la major part d’exemplars que hi ha al laboratori de cria, un mínim de 6.500, de més de 2 centímetres, que és la mida idònia per minimitzar la depredació de peixos exòtics com la carpa o el peix sol. Fins al moment, s'han alliberat un total de 177 exemplars en 5 noves localitats a l'Estany de Banyoles. També aquest any es vol engegar una nova estratègia, alliberant directament els juvenils de menys d’un mil·límetre en ambients escollits, estalviant l’engreix al laboratori. 

Un centre singular a Europa

El laboratori de cria de nàiades del Consorci de l’Estany està situat a la granja de la finca de Casa Nostra, a Porqueres. Les instal·lacions, ara ampliades, es van posar en marxa l’any 2010 en el marc d’un projecte LIFE previ. És un dels pocs centres de reproducció en captivitat de nàiades que es troba operatiu a Europa, i un dels tres únics centrats en la reproducció d’aquestes espècies en concret.

A més, fins a dia d’avui, és un dels centres que ha aconseguit una major productivitat. La difusió dels resultats i del projecte de recerca a nivell educatiu és un dels reptes de futur.

Noticia original: Ràdio Banyoles

Archivado en: Resumenes de prensa