Gerio.cat / Alliberen juvenils de nàiades en 27 nous punts de les comarques gironines per repoblar l'espècie
Forma part del Projecte Life Potamo Fauna
El projecte Life Potamo Fauna per a la conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 ha permès alliberar exemplars de nàiades criats en captivitat a 27 nous punts de les comarques gironines.
El projecte Life Potamo Fauna va començar el 2014 i entre els objectius fixats hi ha la recuperació de poblacions de nàiades 'Unio mancus' i 'Unio ravoisieri' que estan en risc d'extinció a mig termini. Concretament, el que els científics s'han proposat en aquests quatre anys ha estat crear de 2 a 4 noves localitzacions amb nàiades a cadascun dels sis espais naturals de la Xarxa Natura inclosos en el projecte. Això inclou les conques de rius com ara els rius Brugent, Ter, Fluvià, Llèmana i l'estany de Banyoles, entre d'altres.
En xifres, el que s'ha fet ha estat reintroduir de nou aquesta espècie a 27 localitats de les conques del riu Ter, Fluvià i Muga on anteriorment n'hi havia hagut però que actualment havia desaparegut i reforça les poblacions a 15 indrets més. Entre l'any passat i aquest, s'han alliberat més de 4.500 juvenils criats en els últims 5 anys captivitat al laboratori del Consorci de l'Estany de Porqueres. Aquesta, però, no ha estat l'única estratègia, ja que també s'han deixat anar prop de 4.000 peixos infestats amb larves de gloquidis, una de les fases necessàries per a la seva reproducció.
Des del 2016, s'han dut a terme dues noves actuacions que no estaven contemplades al projecte però que els tècnics han cregut que calia experimentar. D'una banda, s'han sembrat més de 90.000 juvenils nascuts el 2017 -fan molt pocs mil·límetres de mida- i també s'han traslladat uns 750 exemplars de nàiades salvatges que es trobaven en colònies ben poblades fins a nous indrets (traslocament). Cal dir que, com més petit és l'exemplar, menys probabilitats de supervivència té.
Ara caldrà esperar com a mínim uns quatre anys per veure si les actuacions han estat un èxit. Malgrat tot, els tècnics es mostren optimistes pels resultats preliminars que ja tenen. Segons explica el coordinador del projecte, Quim Pou, han pogut constatar que hi ha un percentatge prou elevat d'exemplars supervivents en alguns dels trasllats que s'han fet amb exemplars salvatges. Destaca també el cas d'alguns recs de sortides de l'estany de Banyoles on ja es van fer repoblacions en l'anterior projecte Life i on actualment ja hi ha poblacions consolidades. "Sabem que l'estratègia és bona i confiem que en quatre anys s'hauran creta més de 20 nuclis nous de nàiades", afegeix Pou.
Mes de 26.000 juvenils alliberats a la Garrotxa
Aquest dilluns s'han alliberat prop d'un centenar d'exemplars a la zona de la Moixina d'Olot. Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa s'han alliberat amb aquest projecte més de 1.300 juvenils de més d'un any de vida, 25.000 més de menys d'un any així com uns 1.100 peixos infestats. En aquesta zona s'han fer repoblacions a 6 indrets, dels quals 3 són espais nous on ja no quedava cap exemplar i la resta, són indrets on s'ha volgut reforçar la seva presència. El director del parc, Xavier Puig, ha recordat que van ser pioners en la cria de nàiades en captivitat des del 1993 fins al 2004 però que després el projecte es va interrompre. Amb aquest Life ara s'ha donat un nou impuls per "reactivar" les repoblacions a la zona.
El futur del laboratori de Porqueres
El projecte Life Potamo Fauna finalitza aquest 31 de desembre però caldrà mantenir algunes actuacions de seguiment i control de les nàiades per garantir la continuïtat dels repoblaments. A nivell de Laboratori, Pou ha admès que caldrà buscar nous recursos per mantenir aquestes instal·lacions pioneres a Europa. I ha recordat que en els set anys que porta en funcionament ha permès avançar molt les tècniques de cria i engreix de les nàiades en captivitat i reduir la mortalitat dels exemplars en el procés. Actualment compta amb més de 2.000 exemplars juvenils que podran ser alliberats en els pròxims anys.
Les nàiades són uns musclos d’aigua dolça que viuen mig enterrats en el sediment i s’alimenten filtrant les partícules de l’aigua. Cada exemplar pot filtrar 70 litres d'aigua per dia i són un indicador del bon estat ambiental.
El Life Potamo Fauna compta amb un pressupost d'1,9 milions d'euros, dels quals la meitat són finançats amb fons europeus. A part de les nàiades, també se centra en la recuperació d'altres espècies com la tortuga d'estany o el cranc de riu de potes blanques, entre d'altres.
Noticia original: Gerio.cat