El Punt Avui / S'engega el Life per millorar la fauna del Ter, el Fluvià i la Muga

Fotografia original
El coordinador tècnic , ahir a l'auditori Josep Irla al tram final de la seva exposició Foto: LL.SERRAT.
04/04/2014

El projecte suposarà un inversió d'1,9 milions –la meitat, aportats per la UE– per actuar durant 4 anys en la població de 12 espècies, sobretot en 3 de greument amenaçades

04/04/14 02:00 - GIRONA - (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

La presentació pública, ahir al vespre a Girona, va donar el tret de sortida oficial del projecte Life Potamo Fauna, per millorar la fauna fluvial a 11 espais protegits de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga. El projecte, de fet, es va posar en marxa el gener passat i s'allargarà fins a finals del 2017. Al llarg d'aquests 4 anys un grup de diverses entitats, liderades pel Consorci de l'Estany, treballarà per a la recuperació i conservació de 12 espècies amenaçades de fauna fluvial d'interès europeu. Té un pressupost de 1.900.262 euros, dels quals la UE n'aporta la meitat.

L'objectiu principal és ajudar a reforçar les poblacions de tres espècies greument amenaçades: nàiades (musclos d'aigua dolça) allargades, crancs de riu de potes blanques i tortugues d'estany. Es farà mitjançant l'alliberament d'exemplars criats en captivitat: les nàiades provindran del laboratori de cria del Consorci de l'Estany; els crancs, d'un centre de la Generalitat a Olot, i les tortugues, del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera. El segon objectiu del projecte és ajudar també la població de tres altres espècies amenaçades, tot i que no tan greument, que són els barbs de muntanya i dos tipus de cargolets. En aquest cas, es farà mitjançant translocacions d'exemplars de poblacions en bon estat de la mateixa conca. I, per últim, es milloraran les poblacions de sis espècies més mitjançant la creació de microaiguamolls al riu Ter. Així s'ajudaràa la tortuga de rierol i cinc amfibis: el tritó verd, el tòtil, el gripau d'esperons, el gripau corredor i la reineta.

El projecte també inclou “un tema controvertit” –en paraules del coordinador tècnic, Quim Pou–, que és la lluita contra espècies exòtiques invasores de crancs de riu, peixos, tortugues aquàtiques i mol·luscos a través del control poblacional.

Els 11 espais de la Xarxa Natura 2000 on s'actuarà són: l'Alta Garrotxa i el massís de les Salines; la Zona Volcànica de la Garrotxa; les Riberes de l'Alt Ter; el sistema transversal català; el riu Fluvià; el riu Brugent; el riu Llémena; les muntanyes de Rocacorba i el puig de la Banya del Boc; l'estany de Banyoles, les rieres de Xuclà i Riudelleques, i les riberes del Baix Ter.

LA XIFRA

1,9

milions d'euros

és el pressupost total del projecte. La Unió Europea n'aportarà la meitat (949.981 euros).

Un projecte compartit per moltes entitats

El Life Potamo Fauna és un projecte molt ampli. A més del Consorci de l'Estany, que n'és el coordinador, en són socis el Consorci del Ter, els Amics de la Tortuga de l'Albera, Forestal Catalana SA, la Generalitat a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, i la Universitat del País Basc. També actuen com a cofinançadors la Diputació de Girona, els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, el Consorci Esportiu de l'Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles SAU.

Els responsables del projecte van coincidir ahir a destacar la importància de la unió de tantes entitats per fer-lo possible. El president del Consorci de l'Estany, Miquel Noguer, va destacar que és l'únic projecte català que la Comissió Europea va aprovar en la convocatòria del 2012. El president del Consorci del Ter, Jordi Munell, va destacar la col·laboració entre entitats per “intentar canalitzar els recursos” i va destacar que els rius són també “riquesa patrimonial que pot comportar també riquesa social i econòmica per al territori”. El director territorial dels serveis Territorials del DARPAMN a Girona, Vicenç Estanyol, va advertir que “la gestió del projecte no serà fàcil” per l'alt nombre de socis.

Notícia original: El Punt Avui

Arxivat a: Recull de premsa