Diari de Girona / Multipliquen la cria de crancs autòctons a la Garrotxa

28/05/2014

Una inversió europea ha permès millorar el centre de cria d'Olot

OLOT | X.V. El centre de Reproducció del Cranc de Riu Autòcton d'Olot multiplicarà per 10 la producció de crancs. Una millora en les instal·lacions de la piscifactoria de la font Moixina permetrà passar dels 1.000 exemplars per any d'ara a 10.000. Les cries de cranc del país seran alliberades a les capçaleres del Fluvià, el Ter i el Muga. La provisió d'avantatges ha tingut un cost de 23.650 euros que han estat finançats pel projecte europeu Life Potamo Fauna (Conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la Xarxa Natura 2.000). La dotació de qualitats ha consistit en la instal·lació de filtres de depuració per a les aigües del pou fet expressament per la piscifactoria. 
La presentació pública de la millora de la piscifactoria, activa des del 2004 en tant que centre reproductor de crancs del país, va tenir lloc ahir. Xavier Puig (director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa) va destacar la importància de l'aposta de Life Potamo Fauna per la piscifactoria olotina.. "En aquests moments -va exposar -, és única a Catalunya". Va precisar que "n'hi havia una altra a Pont de Suert, però en aquest moment no és operativa". Va valorar: "Jo us diria que en aquests moments a nivell d'Estat comencem a ser un punt de referència en la producció de crancs autòctons"
Tot seguit, Joan Montserrat (enginyer forestal) va explicar que la piscifactoria s'alimenta d'aigua subterrània. Així eviten les infeccions derivades del cranc americà que exterminen el 100% de les poblacions de crancs del país. Això no obstant, les aigües subterrànies tenien un problema. "El 80% dels ous - va explicar- se'ns infectaven i perdíem les cries". Amb els nous instruments, primer filtraran les aigües de manera normal. És a dir, depuraran les aigües de fangs i elements contaminants. I, després, les passaran per un filtre biològic. D'aquesta manera l'aigua arribarà neta als estancs de la piscifactoria.

Notícia original: Diari de Girona

Arxivat a: Recull de premsa