Emporda.info / El Centre de Reproducció de Tortugues doblarà la producció

Representants del projecte Life Potamo Fauna. ACN
24/07/2014

L'ampliació de Garriguella ha costat 38.000 euros i s'han finançat a través del projecte europeu Life Potamo Fauna

ACN El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, a Garriguella (Alt Empordà), ha incorporat un nou espai d'uns 5.000 metres quadrats on s'hi han construït una trentena de basses de diferents mides per a la cria i reproducció de la tortuga d'estany. Aquesta ampliació, finançada amb diners del projecte Life Potamo Fauna, els permetrà doblar la seva producció de cries, passant d'uns 30 exemplars a l'any a una seixantena i al mateix temps afavorir la diversitat genètica. L'objectiu final és aconseguir reforçar les poblacions d'aquesta espècie amenaçada a diferents punts del riu Ter amb nous alliberaments, a raó d'uns 50 per any.

El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera va obrir portes ara fa dues dècades i des de llavors que s'ha convertit en un centre de referència per a la cria i reproducció d'espècies autòctones. Una d'elles és la tortuga d'estany, una espècie en perill d'extinció que ha aconseguit mantenir poblacions només en tres zones de Catalunya -al Delta de l'Ebre, la pineda de Salou i a la comarca de la Selva (Estanys de Sils- juntament amb alguns reductes com ara al llarg del Ter.

Precisament aquest espai fluvial, el del Ter, serà l'àmbit de treball inclòs en el projecte europeu Potamo Fauna que ha començat aquest any i que s'allargarà fins al 2017. Es preveu que a partir del 2015 s'alliberin uns 50 exemplars criats en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera per any fins a un total de 150. Els investigadors confien poder fer alliberaments en punts estratègics per tal d'aconseguir dos nous nuclis estables al Baix Ter.

L'ampliació de 5.000 metres quadrats més

El centre instal·lat al municipi de Garriguella ha ampliat la seva superfície en uns 5.000 metres quadrats que es preveu que siguin visitables el març de l'any que ve. En total, s'hi han construït 31 basses de diferents mides -les més grans fan uns 12 metres quadrats per afavorir la reproducció de la tortuga d'estany- amb espais per a l'engreix i manteniment de juvenils de diferents edats. Les basses estan tancades per una xarxa a tot el seu voltant per evitar que entrin les garses, un dels animals que acostuma a menjar-se les cries de tortuga.

El director del centre, Joan Budó, subratllava aquest dijous que aquesta ampliació els permetrà doblar la capacitat de cria, passant dels 30 per any a una seixantena, però sobretot un altre aspecte molt important com és afavorir la diversitat genètica. Fins ara, hi havia dos estocs reproductors en dues zones diferenciades. Provénen dels últims exemplars que van capturar a la demarcació de Girona fa unes dues dècades. Amb aquests nous espais, se'ls podrà separar en funció del seu grau de parentiu i evitar així problemes de consanguinitat en un futur.

Les obres han costat uns 38.000 euros i s'han finançat a través del projecte europeu Life.

El cicle de vida en captivitat, un procés complex

La tortuga d'estany ('Emys orbicularis') és una espècie delicada que requereix d'un procés de cria en captivitat molt controlat. Des del centre de Garriguella es mantenen les cries, que fan uns 3 centímetres al néixer, en aquaris amb aigua calenta i una llum específica per evitar que entrin en hivernació i forçar així el seu creixement. A partir del seu segon any de vida passen a les basses exteriors. Comencen alimentant-se de larves de mosquit per després passar a les de mosca i finalment trossos de seitons. Quan ja tenen uns tres anys i fan uns 8 centímetres són alliberats en punts estratègics on no hi ha depredadors - tortugues de Florida o altres espècies invasores com el bisó americà-.

Algunes de les tortugues que s'alliberaran en els pròxims anys a la zona del Ter portaran un emissor per ser controlades periòdicament i veure quin és el nivell d'adaptació. També serveix per registrar els seus moviments i les distàncies que recorren. Quan tenen uns set anys, es calcula que ja poden començar a criar en llibertat. Una tortuga d'estany pot arribar als quaranta anys de vida i són un bon indicador de la qualitat de l'aigua i de l'entorn natural on viuen.

A la demarcació de Girona se n'han alliberat unes 180. L'objectiu final és tornar a tenir poblacions estables d'aquesta espècie que havia estat a punt de desaparèixer en aquesta zona.

Aquest dijous s'ha fet una visita de les obres amb la presència del president del Consorci del Ter; el coordinador tècnic del Life Potamo Fauna -Consorci de l'Estany, Miquel Campos i l'alcalde de Garriguella, Carlos Suárez. El projecte europeu té un pressupost d'1,9 MEUR, el 50% dels quals estan finançats per fons europeus. En el cas de la tortuga d'estany, s'hi destinaran un total de 124.761 euros, un 6,6% del pressupost.

Notícia original: Emporda.info

Arxivat a: Recull de premsa