El Punt Avui / Neixen els crancs per reforçar el Ter, la Muga i el Fluvià
Són crancs de riu de potes blanques nascuts dins d'un projecte Life al centre de cria del Molí de les Fonts d'Olot
Des de fa poc més d'un mes han començat a néixer al Centre de Reproducció del Molí de les Fonts d'Olot els exemplars de cranc de riu de potes blanques que han de servir per reforçar les poblacions d'aquesta espècie, greument amenaçada, als cursos fluvials de la Muga, el Ter i el Fluvià. Es tracta d'un dels tres projectes principals del projecte Life Potamo Fauna, que coordina el Consorci de l'Estany i que es desenvolupa entre el 2014 i el 2017 per tal de millorar la fauna fluvial en onze espais protegits de les conques d'aquests tres rius gironins. Les altres dues espècies que es volen reforçar són les nàiades (musclos d'aigua dolça) allargades, que provindran del laboratori de cria del Consorci de l'Estany, i les tortugues d'estany, nascudes al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera i de les quals ja s'han alliberat alguns exemplars (vegeu peça).
Pel que fa al reforç poblacional del cranc de riu de potes blanques, la previsió és que la generació que està naixent ara al centre d'Olot es deixi anar als rius al setembre. Des de l'oficina tècnica del Life Potamo Natura, es destaca que aquest reforç permetrà “mantenir l'esperança d'evitar l'extinció d'aquesta espècie essencial per als nostres ecosistemes fluvials”.
El projecte Life Potamo Fauna té un pressupost global d'1,9 milions d'euros, un 50% finançats per la Unió Europea.
LA DATA
09.2015
La nova generació de crancs
s'alliberarà als rius gironins per reforçar-ne la població.
Ja s'han començat a alliberar tortugues al Ter
Durant aquesta primavera, s'han anat alliberant les primeres 70 tortugues d'estany al riu Ter dins del projecte Life Potamo Fauna. Els alliberaments s'han fet al tram mitjà del riu, entre Anglès i Girona, i s'està fent un seguiment setmanal dels amfibis per veure si s'hi estableixen. A cada tortuga se li va instal·lar un xip subcutani i, a més, disset exemplars també duen emissors per poder-los controlar mitjançant tècniques de radiotracking. La previsió és que quan el projecte acabi, el 2017, s'hagin alliberat com a mínim 150 tortugues d'estany al Ter. L'objectiu és aconseguir que al llarg del curs fluvial s'estableixin dos nous nuclis d'aquesta espècie, de la qual ara només hi ha poblacions residuals en els trams baixos. El Ter és un dels pocs hàbitats de Catalunya on en viuen, però durant les darreres dècades hi ha hagut una forta regressió de la població.
Notícia original: El Punt Avui