Emporda.info / Campanya contra les espècies invasores als rius

15/07/2015

Se centrarà en prevenir la proliferació del musclo zebrat, els crancs senyal i la tortuga de Florida

ACN La presència d'espècies invasores és un problema que s'arrossega des de fa anys als rius gironins. La proliferació d'algunes, com el musclo zebrat, la tortuga de Florida o el cranc americà, fa que calgui lluitar per frenar-ne l'expansió. Des de l'any passat, les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga han entrat dins un projecte europeu per preservar la fauna fluvial de l'amenaça que suposen aquestes noves espècies. Dins les diferents accions, aquest estiu comença una campanya informativa específica. En total, es repartiran 6.000 díptics, es posaran cartells informatius en embassaments i a les lleres dels rius i es faran xerrades dirigides a reduir la població de les espècies invasores d'aigua dolça.

El projecte per lluitar contra les espècies invasores es coneix amb el nom de Life Potamo Fauna. Va començar l'any passat, s'estén fins a finals del 2017 i compta amb una dotació d'1,9 MEUR. D'aquests, la meitat es financen amb fons europeus.

El projecte se centra en lluitar contra la proliferació d'espècies invasores d'aigua dolça a les conques del Ter, el Fluvià i la Muga. Entre les que suposen una amenaça s'hi troben el musclo zebrat, els crancs senyal i els americans, i la tortuga de Florida. D'ençà que van establir-se en aquests rius, s'han convertit en una seriosa amenaça, perquè posen en perill la pervivència de les espècies autòctones i, a més, com que no tenen depredadors, la seva població augmenta molt en poc temps.

L'objectiu del Life Potamo Fauna és, precisament, frenar-ne la proliferació. Per això, al costat d'altres accions (com el repoblament), els impulsors del projecte han engegat aquest estiu una campanya informativa específica. Per això, s'editaran 6.000 díptics i es posaran diversos cartells informatius en indrets que aquestes espècies han colonitzat.

Vint cartells al llarg dels rius

En concret, al llarg dels tres cursos fluvials hi haurà vint cartells repartits. Cadascun d'ells se centrarà en una determinada espècie. N'hi haurà vuit que faran referència al musclo zebrat; set, a la tortuga de Florida; tres, al cranc senyal; un, al cranc americà i un darrer al cranc dels canals.

Els cartells sobre el musclo zebrat es plantaran a les vores dels embassaments i zones de navegació, els dels crancs en zones de pesca i els de les tortugues, en aquelles parts del riu on hi hagi una alta densitat d'aquestes poblacions. A més, els cartells també incorporaran un codi QR que enllaçarà amb el díptic informatiu que s'ha editat (i que també es penjarà a la pàgina web del projecte).

En paral·lel, també es faran xerrades informatives específiques, dirigides a tots aquells col·lectius que puguin tenir un paper destacat a l'hora de combatre la proliferació d'aquestes espècies invasores. Entre d'altres, se'n faran a les empreses turístiques (dedicades a la pesca i la navegació, com ara les de caiac), a pescadors o a Agents Rurals. A més, també s'aprofitaran els concursos de pesca i les competicions de piragüisme per fer divulgació de la campanya.

Qui s'encarrega de coordinar aquest projecte Life Potamo Fauna són els consorcis de l'Estany i el del Ter, el Departament d'Agricultura de la Generalitat, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l'Albera i la Universitat del País Basc. El programa també rep finançament de la Diputació de Girona, els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, el Consorci Esportiu de l'Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles.

Notícia original: Emporda.info

Arxivat a: Recull de premsa