Ràdio Olot / Experts de tota Europa estudien a Olot la protecció del cranc de riu autòcton
Olot es converteix aquesta setmana en la capital del cranc de riu autòcton. Dos congressos comptaran amb un centenar d’experts d’arreu del món per veure com es pot preservar aquesta espècie que segueix en estat crític, malgrat que alerten que és molt més car no fer res que actuar.
Els experts en la matèria volen buscar solucions, fer una radiografia i conscienciar que la biodiversitat serà més feble si el cranc de riu autòcton desapareix davant les espècies invasores. Una realitat que admeten no preocupa a les pròpies administracions. Per això l’investigador del CSIC i president del comitè científic dels congresos, Javier Diéguez-Uribeondo, demana que s’adopti una visió a llarg termini del que suposa perdre diversitat.
De tot plegat se’n parla des d’aquest dilluns a partir de dos quarts de deu a la Sala El Torín d’Olot. Primer hi haurà dos dies de jornades espanyoles que donaran pas dimecres a un simposi internacional del mateix tema. S’espera també que es presentin novetats importants en la lluita per la supervivència del cranc.
A Olot hi ha un centre referent en la reintroducció del cranc de riu autòcton instal·lat a Les Fonts. A les ribes del Fluvià, el Ter i la Muga, el principal enemic del cranc autòcton és l’americà. El motiu és que aquesta espècie porta una malaltia: l’afanomicosi. Mentre ells n’estan immunitzats i a punt per a resistir-la, l’espècie autòctona no i això l’ha posat en perill d’extinció.
Notícia original amb àudio: Ràdio Olot