Diari de Girona / Preparen una campanya d'actuacions contra el cranc americà a les hortes
El Consorci del Ter i l'Ajuntament posaran trampes i a finals de mes faran jornades didàctiques
GIRONA |DDG L'Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter preparen noves actuacions contra el cranc americà a les hortes de Santa Eugènia. El crustaci s'ha establert a la zona i hi ha centenars d'exemplars. L'any 2014 es va fer una campanya en la que se'n van retirar 1.500 exemplars. Però l'animal segueix present a la zona hi està causant diversos problemes a l'entorn i queixes d'alguns veïns.
El cranc americà es belluga fent galeries i acaba perforant els canals de rec. L'aigua s'escampa pels vorals i es generen basses que atrauen els insectes, sobretot mosquits. A més, el crustani és invasor i perjudica les espècies autòctones. Per exemple, larves d'amfibis.
Queixa veïnal
Alguns veïns consideren que el mètode per eliminar l'efectivitat del cranc i els túnels consistiria en l'ús d'una retroexcavadora per taponar els forats. Una veïna apunta que entre les basses, les deixalles acumulades, els excrements de gos i l'augment de temperatures a l'estiu, es generarà un «caldo de cultiu» del qual s'en beneficiaran molts insectes
.
El gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu, ha explicat que els dies 23 i 27 de maig s'han previst dues jornades amb escoles de la ciutat que seran actives i pedagògiques, i que formen part del programa europeu Life. Es col·locaran trampes per caçar exemplars i al mateix temps s'explicarà perquè no és bo que aquest tipus de cranc estigui a les hortes.
Feliu ha recordat que el cranc americà s'ha extès i ha causat problemes en multitud d'espais naturals de les comarques gironines, com ara Banyoles, els Aiguamolls de l'Empordà o el Baix Ter. Està previst anar introduint, a la llarga, el cranc de riu autòcton, molt més respectuós amb l'entorn i que no fa galeries per desplaçar-se.
El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de Girona, Narcís Sastre, és conscient de la problemàtica i assenyala que és difícil d'eradicar. El representant municipal ha exposat que des de fa temps s'ha anat estudiant l'evolució de la població del cranc americà a les hortes i ha indicat que la intenció és fer una «operació» més contundent que la de l'any 2014. A més, ha exposat que s'hauran d'estudiar actuacions més duradores sobre alguns recs per evitar que els crancs facin galeries i provoquin fuites d'aigua.
Notícia original: Diari de Girona