Televisió de Banyoles / El laboratori de cria de nàiades del Consorci de l’Estany aplica un sistema pioner de reproducció in vitro

09/05/2017

El laboratori de cria de nàiades del Consorci de l’Estany ha aconseguit millorar l’índex de supervivència d’aquests mol·luscs d’aigua dolça i aplicar, amb èxit, un prova pionera de reproducció in vitro que suposa un pas endavant en la recuperació d’aquestes espècies.

Aquests bons resultats són conseqüència de l’ampliació de les instal·lacions del laboratori que s’ha dut a terme els darrers tres anys en el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna. L’objectiu era el de poder comptar amb diferents línies de producció d’exemplars juvenils per les diferents conques en les quals es treballa en el projecte i assegurar un augment de la productivitat global. En aquest sentit, durant el 2016 el laboratori va registrar més de 240.000 naixements de nàiades, una xifra molt superior a les prop de 135.000 obtingudes dos anys abans.

Les nàiades són uns musclos d’aigua dolça amb un cicle vital curiós, ja que per poder-se reproduir necessiten parasitar durant un temps un peix hoste. La mortalitat de les nàiades és molt elevada i un dels objectius del treball que s’està fent és incrementar la seva supervivència. El 2015 es va posar en marxa un nou mètode que, mitjançant el manteniment de llavors de nàiades en tamisos suspesos en tancs amb renovació i circulació d’aigua de l’estany i alimentació suplementària, ha permès passar d’un índex de supervivència de menys del 5% al 36,5%.

També, l’any passat, es va portar a terme una prova intensiva pionera d’obtenció de juvenils de nàiades sense peixos, és a dir, in vitro. Es van sembrar directament larves de nàiades en medis de cultiu situats en una estufa estèril en condicions controlades. La prova va ser un èxit, aconseguint un total de 3.300 juvenils viables.

Aquest any 2017 s’alliberaran la major part d’exemplars que hi ha al laboratori de cria, un mínim de 2.000. Fins al moment, s’han deixat anar 177 exemplars en 5 localitzacions diferents de l’Estany de Banyoles.

A part de la nàiade allargada, LIFE Potamo Fauna permet conservar altres espècies amenaçades com la tortuga d’estany, el cranc de riu de potes blanques o els cargolets Vertigo. El projecte en el seu conjunt té un pressupost d’1.900.262 euros, finançats el 50% per la Unió Europea.

Notícia original: Televisió de Banyoles

Arxivat a: Recull de premsa