Diari de Girona / Una població de crancs autòctons de la Garrotxa resisteix a una malaltia mortal
Un estudi publicat a la revista científica «Plos One» analitza la susceptibilitat de vuit poblacions d'aquesta espècie pròpia del Pirineu de Catalunya i Navarra • El crustaci procedent de Girona és l'únic que resulta immune a la soca AP03
Dos científics del Consorci de l'Estany de Banyoles,juntament amb l'equip científic del Centre Superior d'Investigacions Científiques del Real Jardí Botànic de Madrid (CSIC-RJB) han descobert que una espècie de cranc autòcton de Girona és resistent a l'afecció anomenada afanomicosi, un tipus de malaltia causada per un fong procedent de Nord-amèrica. Aquest fong està causant estralls en la població de crancs nadius d'Europa i es considera el principal responsable de la disminució d'aquestes poblacions de crustacis.
L'estudi, publicat a la revista científica Plos Ones, va analitzar la susceptibilitat de vuit poblacions de crancs autòctons procedents de diversos punts del Pirineu català i navarrès, després de ser infectats amb la soca AP03 del fong Aphanomyces astaci, aïllada en un cranc roig nord-americà, procedent del Parc Natural de la Garrotxa. Els resultats van mostrar que existeixen diferències significatives entre les poblacions, encara que la majoria d'elles mostraven unes taxes de mortalitat molt elevades, l'espècie procedent del Pirineu de Girona mostrava una resistència del 100%. És a dir, durant els quatre mesos de l'experiment la població de crustacis gironins va sobreviure en la seva totalitat.
Segons els científics del CSIC-RJB l'anàlisi mostrava que els crancs de Girona tenen una gran reacció immunològica. Els resultats publicats representen la primera observació d'una població de crancs natius d'Europa que mostren resistència al genotip més violent d'aquest patogen (AP03).
Recuperar espècies amenaçades
Des del CSIC-RJB afirmaven que aquest descobriment representarà una nova oportunitat per recuperar espècies amenaçades. Segons els científics, aquests resultats són una nova oportunitat per conservar i frenar l'amenaça d'aquest crustaci. Per exemple, a Catalunya el cranc de riu ibèric es troba en risc d'extinció.
L'afanomicosi amenaça pràcticament totes les poblacions de crustacis decàpodes, amb deu potes, aquàtics del món, per aquest motiu aquesta espècie es troba en perill d'extinció a Europa i al Japó.
Programa «Life» de la UE
L'estudi publicat s'emmarca dins el programa LIFE Potamo Fauna, un projecte destinat a la recuperació i conservació a llarg termini de diverses espècies amenaçades de fauna fluvial d'interès europeu. Per aquest motiu es duen a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d'espècies com el cranc de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. També es fan accions de lluita contra algunes espècies exòtiques invasores.
Les actuacions se situen en espais naturals d'interès comunitari de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga. El projecte finalitza el desembre de 2017 i el cost global és d'1.900.262,00 euros, dels quals la meitat són finançats per la Unió Europea.
Notícia original: Diari de Girona