El Punt Avui / El govern diu que ja és tard per evitar la propagació de la vespa asiàtica

17/10/2017

El director general de Polítiques Ambientals va dir ahir a Girona que els límits d’aquesta espècie invasora els marcarà la temperatura on se senti còmoda

Girona - girona

El govern català aposta per un canvi d’estratègia en la lluita contra les espècies invasores. El director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, va manifestar ahir a Girona que fins ara “s’ha anat a remolc” a l’hora de combatre-les, i va posar com a exemple la vespa asiàtica. En el cas d’aquesta espècie, Miralles va admetre que ja “no es pot fer res” i que els límits geogràfics els marcarà la temperatura on aquesta espècie se senti còmoda. La proposta amb què treballa el Departament de Territori i Sostenibilitat és centrar-se en la protecció d’unes “quinze o vint” espècies autòctones que són “clau” per a la protecció d’ecosistemes o que corren el risc de desaparèixer.

Miralles va fer aquestes manifestacions en la presentació ahir a Girona de la cinquena edició del congrés nacional sobre espècies exòtiques invasores. Una de les estratègies que hi ha sobre de la taula és restringir la compra i la tinença de determinada flora i fauna invasores. Miralles, que no ha posat data per aplicar aquesta restricció, ha posat d’exemple la tortuga de Florida, una de les espècies més abandonades pels seus propietaris quan creixen. La gestió de les espècies exòtiques invasores es tracta des de fa cinc anys en un congrés d’àmbit estatal, que en aquesta ocasió se celebra a la Casa de Cultura de Girona amb més de 90 inscrits. Per la seva part, el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Girona, Narcís Sastre, va anunciar que el consistori dedicarà en els pròxims anys “entre 350.000 i 400.000 euros” a lluitar contra aquesta situació.

LES XIFRES

1.100

Espècies exòtiques hi ha registrades a Catalunya, un 10% de les quals són invasores.

90

Inscrits al congrés estatal sobre espècies exòtiques invasores que se celebra fins demà a Girona.

Un centenar d’espècies invasores

A Catalunya hi ha comptabilitzades 1.100 espècies exòtiques registrades, un 10% de les quals són invasores, que són les que suposen un problema. Les zones que més preocupen són les que afecten àmbits molt confinats”, com és el cas de les zones aquàtiques. Miralles va defensar el canvi d’estratègia adduint que lluitar contra les 110 espècies invasores que hi ha a Catalunya tindria “despeses astronòmiques”.

Notícia original: El Punt Avui

Arxivat a: Recull de premsa