Televisió de Banyoles / Creix la captura de tortugues exòtiques a l'Estany de Banyoles i el seu entorn durant el 2017

29/12/2017

El projecte Life Potamo Fauna per a la conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 ha permès incrementar fins a 38 el nombre d’exemplars de tortugues exòtiques capturats durant aquest any 2017 a l’Estany de Banyoles i el seu entorn.

Segons les dades que ha fet públiques el Consorci de l’Estany al seu web, aquest augment s’ha donat especialment  a la zona de les llacunes de Can Morgat on s’han capturat 16 exemplars, molts d’edat jove reproduïts els últims anys i que, en ser molt petits, no s’havien capturat. A l’Estany de Banyoles, pròpiament dit, només s’han capturat 14 exemplars, fet que demostra que en aquest segon espai la població està molt més controlada. Malgrat tot, les dades posen de manifest que es necessita d’un control regular per evitar que torni a recuperar-se la població de tortuga exòtica.

En tot el projecte s’han agafat 106 tortugues d'espècies exòtiques a l’estany, de les quals 72 a l’Estany i la resta a zones humides de l’entorn. Destaca el fet que s’han trobat 2 exemplars de falsa tortuga mapa. Les captures s’han realitzat a través de 20 trampes d’insolació i també a través de captures manuals o amb nanses. Les localitats on s’han col·locat trampes aquest 2017 estan en trams propers a les zones on s’ha alliberat tortugues d’estany dins el mateix projecte durant el mateix any. D’aquesta manera s’intenta eliminar la competència que provoquen les espècies exòtiques sobre les autòctones, una de les seves principals amenaces.

Durant aquests treballs s’han recapturat un gran número d’exemplars, concretament 65, de tortuga d’estany alliberats dins el mateix projecte en anys anteriors, i també 4 tortugues de rierol, moltes menys que altres anys.

Notícia original: Televisió de Banyoles

Arxivat a: Recull de premsa