Capturades 90 tortugues exòtiques al riu Ter i a l’Estany de Banyoles en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna
Aquest 2014 en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” s’ha dut a terme una campanya de captura de tortugues exòtiques al riu Ter i a l’Estany de Banyoles. En total s’han capturat 90 individus de 5 espècies –o tàxons, que són varietats dins la mateixa espècie- diferents. En concret s’han capturat 64 tortugues d’orelles vermelles o de Florida (T. scripta elegans), 12 de la varietat de panxa groga (T. s. scripta), 11 híbrids entre aquestes dues, una Pseudemys sp., una Pseydemys nelsoni i una Chrysemis picta belli.
Per realitzar les captures entre març i novembre de 2014 es van col·locar 21 trampes del tipus plataforma d’insolació (11 al riu Ter i 10 a l’Estany de Banyoles -3 de les quals a les llacunes de Can Morgat-). Al riu Ter, les 11 trampes es van distribuir de la següent manera: 3-5 a Fontajau, 3 a Pedret i 3-5 a Sobraniques. Les trampes tipus plataforma d’insolació han estat funcionant de forma activa amb alguna interrupció degut a canvis de localització o durant la crescuda del riu Ter a finals de setembre. D’altra banda, també es van col·locar 10 nanses metàl·liques a l’entorn de l’Estany de Banyoles a l’octubre.
De les 90 tortugues exòtiques capturades, 71 ho han estat al riu Ter (la majoria, 54, a la zona de Fontajau) i 19 a l’Estany de Banyoles. Comentar que a l’Estany de Banyoles entre 2010 i 2013 ja s’havien dut a terme campanyes de control d’espècies exòtiques, capturant-ne gairebé 600. Per tant, es constata que en aquest indret hi ha hagut una disminució important de la presència d’aquestes espècies.
Les tortugues exòtiques són força agressives tant davant les persones que les manipulen com per a altra fauna salvatge, incloent les tortugues d’aigua autòctones. S’ha comprovat que són molt eficaces competint pel recurs espai (territori) i també poden transmetre algunes malalties als humans, per exemple la salmonel·losi. Destacar que aquests exemplars es localitzen sempre en zones urbanes, i per tant, provenen d’alliberaments que realitza la gent que els té com a mascotes a casa.
Amb les mateixes trampes que es capturen espècies exòtiques es poden capturar individus autòctons que són mesurats i marcats, en cas que no ho estiguin. D’aquesta manera es fa també un seguiment de l’estat de les poblacions naturals. Aquest any s’han capturat 36 tortugues d’estany (Emys orbicularis), totes a l’Estany de Banyoles i 34 tortugues de rierol (Mauremys leprosa), 30 al riu Ter i 4 a Banyoles. Les 36 tortugues d’estany capturades provenen dels individus alliberats al projecte Estany entre 2010 i 2013 i presenten creixements molt destacats.
Per al 2015 es preveu l’alliberament de tortugues d’estany al riu Ter i que han estat criades en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT) de Garriguella. També es continuarà amb la campanya de captures de tortugues exòtiques tant al riu Ter com a l’Estany de Banyoles. L’any que ve s’espera que les captures a l’Estany de Banyoles es mantinguin baixes, es preveu mantenir o augmentar el nombre de captures al riu Ter degut a que encara hi ha una població d’espècies exòtiques molt gran i s’hi dedicaran més esforços”.
LIFE Potamo Fauna té un pressupost global d’1’9 milions d’euros, un 50% finançats per la Unió Europea. Entre els anys 2014 i 2017 s’actua en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona recuperant i conservant a llarg termini diverses espècies amenaçades. Es porten a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cran de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. El projecte ha permès consolidar un equip de 24 persones per quatre anys.
El Consorci de l’Estany actua com a beneficiari coordinador, i en són beneficiaris associats el Consorci del Ter, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana SA, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea. Actuen com a cofinançadors els Ajuntaments de Banyoles i Porqueres, la Diputació de Girona, Aigües de Banyoles, SAU i el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles.