Del 21 al 25 de setembre, Olot acull les Jornades Espanyoles i el Simposi Internacional Europeu sobre el cranc de riu autòcton
L’esdeveniment està organitzat en el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”. Experts europeus debatran sobre la problemàtica de la conservació –present i futur- de les poblacions del cranc de riu autòcton que es troba en perill d’extinció mundial.
El Consorci de l’Estany, la Generalitat de Catalunya, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Consorci del Ter, organitzen la setmana del 21 al 25 de setembre a Olot (Girona) les “JORNADAS ESPAÑOLAS SOBRE CONSERVACIÓN DEL CANGREJO DE RÍO AUTÓCTONO” (21-22 de setembre) i el “INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON CONSERVATION OF EUROPEAN NATIVE FRESHWATER CRAYFISH” (23-25 de setembre). També es compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, la Diputació de Girona i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a través del Real Jardí Botánico de Madrid. Les sessions es portaran a terme a la sala el Torín i s’alternaran amb visites tècniques. També, durant aquests dies es podrà veure l’exposició sobre el projecte LIFE Potamo Fauna a la Casa Museu Can Trincheria, que compta amb explicacions sobre el cranc de riu autòcton i les seves principals amenaces.
D’una banda, les jornades espanyoles reuniran investigadors i gestors per compartir i discutir la informació més recent sobre el cranc de riu autòcton a la península ibèrica. El dia 21 hi haurà ponències, sessió de pòsters i comunicacions orals; i el dia 22 dues ponències, taula rodona i visita tècnica al Centre de Reproducció de cranc de riu autòcton d’Olot.
D’altra banda, el Simposi Internacional se centrarà en els avenços recents de la investigació, i també en les estratègies i experiències específiques per aconseguir una conservació a llarg termini dels nostres decàpodes d’aigua dolça autòctons. El dia 23 hi haurà ponències i presentacions orals; el dia 24 ponències i sessió de pòsters; i el dia 25 una sortida tècnica.
Destacar que al tancament de les inscripcions, s’han comptabilitat 104 inscrits a les jornades que provenen de diverses comunitats autònomes (Catalunya, Andalusia, Castella-Lleó, País Basc, Aragó, País Valencià, Navarra i Astúries) i 75 inscrits al Simposi Internacional que provenen de diferents punts de l’estat espanyol, Irlanda, la República Txeca, França o Croàcia. Comentar que a Espanya hi ha tradició en l’organització de congressos sobre el cran de riu (Austropotamobius pallipes) i que l’última va tenir lloc a València el 2009.
A l’acte d’inauguració de les jornades espanyoles, que tindrà lloc el dilluns 21 de setembre a 2/4 de 10 del matí, es comptarà amb la presència del President del Consorci de l’Estany, Sr. Miquel Noguer, de la Directora General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Sra. Marta Subirà i de l’alcalde d’Olot, Sr. Josep Maria Corominas. A l’acte d’inauguració del simposi internacional, que tindrà lloc el dimecres 23 de setembre a 2/4 de 10 del matí, intervindran el Coordinador tècnic del LIFE Potamo Fauna, Sr. Quim Pou, el Cap de Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, Sr. Ricard Casanovas i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Olot, Sr. Josep Berga.
Els esdeveniments estan organitzats en el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” que té un pressupost global d’1’9 milions d’euros, un 50% finançats per la Unió Europea. Entre els anys 2014 i 2017 s’actua en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona recuperant i conservant a llarg termini diverses espècies amenaçades. Es porten a terme reforçaments poblacionals i millores dels hàbitats d’espècies com el cran de riu de potes blanques, o diversos mol·luscs, peixos, amfibis i tortugues aquàtiques. El projecte ha permès consolidar un equip de 24 persones per quatre anys.
LIFE Potamo Fauna és executat i coordinat pel Consorci de l’Estany conjuntament amb el Consorci del Ter, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universitat del País Basc. També hi participen financerament la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles.
Per a més informació es pot consultar la pàgina web http://crayfishsymposiumlifepotamofauna.org/.