Inaugurada l’exposició del LIFE Potamo Fauna per donar a conèixer a la població com s’actua per conservar espècies de fauna autòctones
Durant dos anys serà itinerant per diferents municipis de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga i hi haurà la possibilitat de realitzar visites guiades
L’exposició “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” s’ha inaugurat el divendres 6 de novembre a Sant Gregori amb la presència dels escolars de 5è de primària de l’escola Agustí Gifre del municipi, que hi han realitzat una visita guiada. Aquesta exposició, formada per 14 plafons, serà itinerant fins a finals del 2017 i s’ha realitzat en el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna. La mostra té per objectiu informar de les actuacions que es porten a terme en el projecte, donar a conèixer les diferents espècies de fauna autòctones que es volen conservar als nostres rius, així com sensibilitzar a la població sobre el perill de les espècies invasores.
Els 14 plafons incorporen continguts molt visuals, gràfics, sopes de lletres, jocs i enllaços a través de codis QR. S’adreça a tots els públics i hi haurà la possibilitat de realitzar visites guiades d’una durada d’entre 50 minuts i una hora. L’exposició se cedirà a ajuntaments, centres escolars, museus, etc, de forma gratuïta. Està realitzada amb una estructura que permet muntar-la i desmuntar-la fàcilment, i també muntar-la en la seva totalitat o per temàtiques. Es preveuen un mínim de 75 exposicions.
L’exposició tracta sobre el cranc de riu autòcton, els crancs invasors, les nàiades, el musclo zebrat, els peixos autòctons i exòtics, les tortugues autòctones i exòtiques, així com dels amfibis i els cargolets. Si s’està interessat en tenir l’exposició s’ha de trucar al telèfon 938507152 (Consorci del Ter) o enviar un mail a (Necessites javascript per veure aquest correu-e).
De moment, la mostra es podrà visitar a Sant Gregori fins el dia 12 de novembre. Del 13 al 15 de novembre serà a Banyoles al Firestany.
LIFE Potamo Fauna és un projecte que permet conservar espècies amenaçades com el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), la nàiade allargada (Unio elongatulus) o la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Durant quatre anys s’actua en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques gironines.
El projecte (2014-2017) en el seu conjunt té un pressupost d’1.900.262 euros, finançats el 50% per la Unió Europea. És executat i coordinat pel Consorci de l’Estany conjuntament amb el Consorci del Ter, el Departament de Territori i Sostenibilitat, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universitat del País Basc. També hi participen financerament la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles.