C.1 – Reproducció en captivitat i reforçaments poblacionals d’Unio elongatulus
La reproducció en captivitat de les nàiades es portarà a terme al laboratori de cria de nàiades del Consorci de l’Estany, instal·lació posada en marxa en el marc d’un projecte LIFE previ (LIFE08 NAT/E/000078). El laboratori està situat a Porqueres, a prop de l’estany. S’ha previst fer una ampliació de les instal·lacions actuals per poder comptar amb diferents línies de producció de juvenils de cada conca fluvial i per assegurar un augment de la productivitat global.
L’època de reproducció de les nàiades s’estén des d’abril a finals de juliol. Es capturaran entre 120 i 200 individus parentals cada any. Després d’estar un mes en captivitat es tornaran al mateix tram fluvial d’on siguin extrets. El procés de producció de nàiades inclou les següents fases: 1) obtenció de gloquidis de nàiades adultes, 2) infestacions intensives de peixos hoste autòctons amb gloquidis, 3) aïllament dels peixos infestats per a obtenir juvenils de nàiades recent despresos, 4) sembra de juvenils en contenidors de creixement. Els excedents de gloquidis que no són utilitzats per a les infestacions al laboratori, s’utilitzaran per a infestar peixos salvatges directament al medi fluvial.
Els reforçaments poblacionals es portaran a terme en sectors adequats dels rius Ter, Fluvià, Llémena, Brugent, Ser, i altres masses d’aigua de la zona d’actuació del projecte. Degut a què pot existir una certa diferenciació genètica entre conques, els exemplars utilitzats hauran de procedir de línies de producció basades en parentals de la mateixa conca hidrogràfica.
Anualment es realitzarà una campanya de producció de primavera a estiu. Els exemplars juvenils obtinguts no s’alliberaran fins passat com a mínim un any.
RESULTATS ESPERATS
Als trams fluvials on encara queden nuclis de nàiades s’espera obtenir un augment de la seva densitat i sobretot el rejoveniment relatiu de la població, per evitar la seva desaparició. Respecte als sectors on ha desaparegut l’espècie, aquesta acció permetrà la creació d’un total de 14 a 20 nuclis poblacionals nous.