ARTICLE / "El cranc de riu de potes blanques, objectiu del LIFE Potamo Fauna"

06/07/2015

Els crancs de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes) són crustacis d’aigua dolça que viuen en rius d’aigües netes i oxigenades. Fa uns anys s’estenien abastament per les conques hidrogràfiques dels rius de Catalunya i del sud d’Europa. La introducció de crancs d’origen nord-americà com el cranc roig (Procambarus clarkii) i el cranc senyal (Pacifastacus leniusculus) portaren amb ells l’afanomicosi, malaltia produïda per Aphanomyces astaci un organisme fotosintètic pròxim a les algues brunes i les diatomees. És una malura a la qual els crancs americans són resistents però, en canvi, és contundentment letal pel cranc de riu de potes blanques. A partir d’aleshores, la regressió l’ha convertit en una espècie amenaçada i amb tendència a la reducció continuada de les seves poblacions (UICN 2013). De fet, s’ha reclòs a uns pocs trams de les capçaleres fluvials on no han arribat les altres espècies de cranc al·lòctones.

Als anys 90 es començaren a inventariar i a monitoritzar les poblacions de cranc sobretot a les conques dels rius Fluvià, Ter i Muga. Al 2004, entrà en funcionament el centre de cranc de riu del Molí de les Fonts a Olot amb el doble objectiu de disposar d’un reservori genètic i de proporcionar crancs joves per poder efectuar reforçaments poblacionals. També s’efectua la coordinació, seguiment i evolució de les poblacions supervivents.       

El projecte LIFE Potamo Fauna s’incorporà a aquesta dinàmica i planteja la recuperació de les principals poblacions de  Austropotamobius pallipesen espais de la Xarxa 2000 a les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, mitjançant reforços poblacionals amb exemplars procedents del centre de reproducció en captivitat d’Olot. En aquest sentit, s’han optimitzat i millorat els processos de cria per augmentar la producció de juvenils. Les cries nascudes al maig de 2015 s’alliberaran, durant el mes de setembre, en alguns dels 15 nous nuclis de població que el LIFE contempla per tal de reforçar les estructures metapoblacionals de cada conca.

D’altra banda, també es porten a terme mesures de protecció contra l’afanomicosi mitjançant el control local de les poblacions de crancs exòtics i intentant l’eradicació de l’espècie Orconectes limosus, establert recentment a la zona. L’objectiu és reduir l’actual taxa de desaparició de nuclis de cranc de riu de potes blanques.

Una altra línia d’actuació en el marc del projecte LIFE, és la monitorització de les poblacions que, a hores d’ara, ja comencen a proporcionar una radiografia molt precisa de la seva distribució, indispensable per a dur a terme la correcta avaluació de les seves poblacions. Tampoc no s’obliden les tasques de difusió, divulgació i sensibilització sobre la problemàtica de conservació de l’espècie i, finalment, en el marc de l’avenç en el coneixement, la investigació i l’intercanvi d’informació, entre el 21 i 25 de setembre, es durà a terme a Olot l’International Symposium on Conservation of European Native Freshwater Crayfish.

 

Autor: Miquel Macias, tècnic rehabilitador de fauna, LIFE Potamo Fauna

Arxivat a: Articles