En dos anys s’han capturat gairebé 250 tortugues exòtiques al riu Ter i a l’estany de Banyoles

Captura de tortugues exòtiques. Foto: Consorci de l'Estany
07/07/2016

Des de l’inici del projecte, gener de 2014, s’està realitzant un control de les tortugues invasores així com un seguiment dels exemplars de tortuga d’estany (Emys orbicularis), espècie autòctona, alliberats al Ter. Les captures d’exòtiques tant es realitzen al Ter com a l’Estany de Banyoles, on ja es venia realitzant aquesta pràctica. Entre el 2014 i el 2015 s’han capturat 197 tortugues exòtiques i aquest 2016 ja se n’han trobat gairebé 50. La majoria han estat capturades al riu Ter, unes 200, per unes 50 a Banyoles.

La captura es fa a través de trampes d’insolació (n’hi ha 40) entre els mesos d’abril i octubre, i es cobreix gran part els trams més lents del riu Ter entre Bescanó i Colomers. Les captures es revisen setmanalment. La majoria de tortugues exòtiques trobades són de la subespècie Tortuga d’orelles vermelles o de Florida (Trachemys scripta elegans), tot i que també s’han capturat alguns exemplars de Tortuga de panxa groga (Trachemys scripta scripta), així com híbrids de les dues i algunes del gènere Pseudemys. La instal·lació d’aquestes trampes també ha permès comprovar que hi ha una bona població de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) al Ter ja que amb les mateixes trampes s’han capturat 150 tortugues d’aquesta espècie autòctona –comentar que alguns individus s’han agafat diverses vegades al llarg de tot el període-.

Les trampes instal·lades també permeten fer un seguiment dels exemplars alliberats de tortuga d’estany que havien estat criats en captivitat, així com a través de trampejos especials amb nanses amb esquer. El 2015 se’n van capturar 50 i el 2016 unes 30. Aquestes captures han permès confirmar la bona aclimatació dels exemplars als llocs d’alliberament, amb uns creixements en longitud rellevants al cap d’un any. Comentar però que no s’ha capturat cap individu salvatge natural d’aquesta espècie durant el projecte ni al riu Ter ni a l’Estany de Banyoles. El 2015 es van alliberar 70 exemplars de tortuga d’estany, alguns dels quals comptaven amb un emissor i han estat seguits amb tècniques de radiotracking. Només en un s’ha detectat un intent de depredació i va poder ser recuperat.

Pel que fa a l’Estany de Banyoles se segueixen recuperant tortugues d’estany alliberades anteriorment, entre el 2011 i el 2013, amb més de 120 captures entre 2014 i 2016. Hi ha un notable èxit d’aclimatació, amb individus de mida gran, bona coloració i algunes femelles amb ous podrien haver criat ja durant el 2015 i 2016. Algun dels exemplars capturats també mostren intents de depredació, per exemple, es va trobar una femella amb una mossegada de llúdriga a la closca i la cua escuada.

Arxivat a: General