Augmenten les captures de tortugues exòtiques en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna

22/12/2016

Aquest 2016 s’han centrat més esforços a la zona de Celrà i Sobrànigues on s’han realitzat la majoria de captures, en aquest indret també s’han fet les actuacions de recuperació de la tortuga d’estany autòctona

Durant aquest any s’han capturat 183 tortugues exòtiques, de les quals 24 a l’Estany de Banyoles i 158 al riu Ter. El 85% de les captures del riu Ter s’han realitzat entre Celrà i Sobrànigues, tot i que també se n’han capturat a Bescanó, Fontajau, Sarrià de Ter i Medinyà. Aquest nombre de captures representa un augment significatiu ja que durant els dos anys anteriors del projecte LIFE Potamo Fauna s’havien capturat 198 individus al riu Ter. Tot i així cal destacar que el 38% de les captures es van agafar en una mateixa trampa a Sobrànigues, la qual ha capturat un total de 59 tortugues exòtiques, amb un màxim de 24 en un dia dins la mateixa trampa. A l’Estany de Banyoles les captures es mantenen igual de baixes com altres anys, fet que indica que no hi ha augment de la població i que aquesta està bastant controlada.

Al riu Ter s’han agafat quatre espècies o taxons diferents, les dues varietats de tortuga de Florida, la d’orelles vermelles i la de panxa groga representen la majoria de captures. Pel que fa a l’Estany de Banyoles s’han agafat 6 espècies, entre elles una tortuga mossegadora. Les espècies capturades són Trachemys scripta elegans i T. Scripta scripa, Trachemys decussata, Pseudemys concinna, Graptemys pseudogeographica i Chelydra serpentina.

Les captures s’han realitzat a través de 25 trampes d’insolació i també a través de captures manuals o amb nanses. Les localitats on s’han col·locat trampes aquest 2016 estan en trams propers a les zones on s’han alliberat tortugues d’estany dins el mateix projectes aquest any. D’aquesta manera s’intenta eliminar la competència que provoquen les espècies exòtiques sobre les autòctones, una de les seves principals amenaces.

Les dades consoliden els resultats indicant que a l’Estany de Banyoles es té la població molt controlada i que al riu Ter encara s’està en una fase inicial de control, i que hi cal dedicar més esforços.

Les trampes també permeten capturar espècies autòctones, fet que permet fer un seguiment de l’estat de les repoblacions realitzades amb tortuga d’estany tant al riu Ter com a l’Estany de Banyoles, i saber com està la població de tortuga de rierol. El 2016 s’han capturat 48 tortugues de rierol, 5 a Banyoles i la resta al Ter, i 122 tortugues a l’estany, 65 a Banyoles i 57 al Ter, just a les zones de repoblament a Bescanó i a Sobrànigues. Aquest elevat nombre de captures semblant al d’espècies exòtiques, indica la bona aclimatació de la tortuga d’estany als llocs d’alliberament, i el bon estat de la població de tortuga de rierol al riu Ter.

Arxivat a: General