C.5 – Control de tortugues exòtiques
Fins el moment, els cinc tàxons exòtics més habituals citats dins de la zona d’actuació són Trachemys scripta ssp.scripta, T. s. ssp. elegans, Chrysemys picta, Pseudemys concinna i Graptemys pseudogeographica. D’aquests, almenys les dues subespècies de la tortuga de Florida (T. scripta) es troben establerts a la zona, mantenint poblacions reproductores i en expansió. Aquestes tortugues exòtiques invasores tenen un clar efecte negatiu sobre alguns ecosistemes i també sobre espècies autòctones, entre elles amfibis i tortugues autòctones. Les tortugues autòctones es veuen desplaçades, sobretot a través de la competència per les millors zones d’insolació o nidificació.
Es realitzaran descastaments poblacionals de les diverses espècies de tortugues exòtiques introduïdes a la conca del riu Ter. Aquests descastaments es basaran principalment en captures reiterades mitjançant trampes d’insolació, tot i que puntualment també s’utilitzaran trampes amb esquer. Tots aquests tipus de trampes permeten la captura d’exemplars en viu i sense lesions. Els exemplars capturats d’espècies exòtiques es retiraran, mentre que els exemplars d’espècies autòctones s’alliberaran després de ser marcats.
El control de tortugues exòtiques es portarà a terme només al riu Ter i l’Estany de Banyoles, concentrant els esforços a aquells sectors on es detectin densitats elevades d’aquestes espècies, i també als microaiguamolls de nova creació.
RESULTATS ESPERATS
Es pretén evitar l’establiment de nuclis densos de tortugues exòtiques en hàbitats adequats per les espècies autòctones d’herpetofauna d’interès europeu, en especial de tortuga d’estany. Això contribuirà també a frenar la seva actual expansió per la conca baixa del riu Ter.